Cumparaturile online: prea multe fotografii scad vanzarile?

Obisnuiesc sa fac cumparaturi online destul de des. Este o varianta mult mai comoda din toate punctele de vedere.

Te-ai intrebat vreodata ce anume te determina sa cumperi un produs si nu altul?

Bineinteles ca exista o multitudine de factori care ne influenteaza decizia. M-a interesat in ultima perioada impactul pe care il are numarul fotografiilor si informatiile oferite de fiecare site in parte pentru produsele lor si astfel am descoperit un studiu care arata ca lucrurile pot sta putin diferit fata de asteptarile noastre.visual productions credits:FreeImages.com/Svilen Milev

De cele mai multe cand fac cumparaturi de pe internet exista disponibila varianta prin care pot sa vizualizez mai multe fotografii ale produsului sau sa am acces la detalii specifice mentionate in descrierea atasata.Acum ceva timp as fi incurajat acest lucru pentru ca nu ma afecta in mod direct, ba chiar mi se pareau utile.

Pe de alta parte, se pare ca studiul efectuat de cei de la Stanford University arata ca numarul mare de fotografii ar putea sa influenteze decizia de cumparare si interesul fata de produs sa scada.

Informatiile foarte lungi si fotografiile il fac pe potentialul cumparator sa-si puna o serie de intrebari (sa compare avantaje sau dezavantaje, sa se intereseze de alte preturi, produse) care sa-l influenteze si in final sa renunte la produsele adaugate in cosul virtual. In mod special cand compara doua produse similare.  Partea emotionala care il adusese in acel moment pe site este inlocuita de rational care intervine neasteptat in procesul decizional. Cand privim doua produse similare in detaliu, fiecare cu cate un set de fotografii ajungem sa nu mai sesizam diferentele ba chiar produsele sa para extrem de asemanatoare. De mentionat este ca alegem cu emotiile produsele de care nu avem nevoie in mod special ci doar ar fi frumos sa le avem.

Daca sunt totusi foarte multe fotografii de calitate pentru un produs si sunt de buna calitate se recomanda ca acestea sa fie prezentate intr-o pagina separata si acest detaliu sa fie mentionat sub forma unui link. Se poate spune “Pentru mai multe fotografii vizitati acest link.” si o galerie suplimentara sa fie deschisa. Este o varianta potrivita pentru tipul de persoane interesate mai degraba de detaliu si nu de imaginea de ansamblu. Sa nu uitam ca suntem diferiti in procesul decizional insa este important sa stim cum reactioneaza majoritatea celor care obisnuiesc sa petreaca timp pe internet si sa si cumpere diferite produse.

Ar fi de studiat ce se intampla daca descrierea este scurta si numarul de fotografii mare. Aici intervine modalitatea si probabil ca sunt sanse mari ca persoanele vizuale sa ignore textul si sa se concentreze pe imagini.

De mentionat ar fi ca acest lucru nu este valabil in cazul eletronicelor cand intr-adevar sunt necesare mai multe fotografii pentru a prezenta detaliile produsului comercializat. Daca vrei sa iti cumperi un telefon ai nevoie sa vezi cum arata din toate punctele de vedere, poate chiar sa-l vezi intr-o prezentare video.

Probabil ca adevarul este undeva la mijloc pentru ca atat timp cat noi suntem diferiti la fel si deciziile noastre au in spate alte motivatii care ne ghideaza chiar si in timpul unui simplu proces de cumparare.

Va promit ca voi reveni cu un articol referitor la oboseala dicizionala si cum suntem influentati cand facem cumparaturi de numarul de decizii pe care suntem nevoiti sa le luam zilnic.

Spor la shopping!

Leave a Reply

Your email address will not be published.