…si analiza PERT in managementul de proiect

Acum cateva zile am fost la un seminar cu tema “Analiza Pert in managementul de proiect”. Am citit pe scurt despre ce era vorba si mi-am dat seama ca trebuie sa merg sa aflu cateva lucruri noi despre cum pot sa organize mai bine proiectele incepute.

Din punctul meu de vedere absolut tot ce facem in viata este de fapt un proiect. Daca vrem sa cumparam ceva, sa organizam un eveniment, o vacanta sau orice altceva care implica un buget si timp atunci inseamna ca avem in fata un proiect. Succesul apare in functie de cum punem totul la cale si cum impartim exact activitatile.

Cursul in sine a fost interesant si din fericire singurul obstacol intalnit in calea acestui proiect a fost doar ninsoarea puternica de dupa acesta. Iesisem afara si desi aveam ochelarii inghetati si nu mai vedeam nimic aveam acea satisfactie pe care o avem cu totii dupa ce invatam ceva nou. Un sentiment deosebit care nu poate sa fie exprimat in cuvinte, insa toti cei care il avem il recunoastem.

Revenind la tema cursului pot spune ca PERT este o analiza sa-i spunem obligatorie pe langa tot ceea ce face Gantt. La prima vedere cei prezenti la curs si chiar si eu ne-am intrebat de sa avem nevoiePERT in managementul de proiect de inca o analiza daca avem deja un grafic care spune cam acelasi lucru. Da, adevarul este ca a spune cam acelasi lucru nu inseamna ca avem doua analize identice.Aceste doua metode se completeaza atat de frumos incat in momentul in care le aplici te intrebi cum de te-ai descurcat fara ele pana in prezent.

PERT este o solutie perfecta pentru proiectele complicate. Fiecare etapa este importanta si timpul alocat ei ne arata daca reprezinta un nod vital pentru proiectul nostru. Pe scurt o analiza PERT ne ajuta sa avem raspuns la intrebarile de genul: “Cum ar fi daca?”; sa identificam interdependentele intre activitati; sa estimam corect timpul necesar pentru fiecare etapa in parte; sa optimizam corect resursele si nu in ultimul rand sa evaluam performantele.

Inca mai am multe de invatat despre PERT insa seminarul acesta a fost o prima lectie care mi-a deschis putin mai mult ochii cand incep un proiect.

Daca evaluam constant activitatiile cu siguranta vom avea succes. Asta apropo si de ceea ce inseamna PERT – Program Evaluation and Review Tehnique.

Daca vreti sa cititi mai multe despre PERT:

Thinking in project management terms

PERT Chart

Critical Path Analysis and PERT Chart

 

sursa foto: aici