….la intalnirile interminabile

In ultimul timp, ca sa fiu mai exacta in ultimul an, am avut foarte multe intalniri si am cunoscut mai multi oameni decat am cunoscut in intreaga viata. Iti trec prin fata tot felul de personalitati …nici prin minte nu-ti trece ce fel de oameni traiesc pe langa noi.

Imi place sa socializez insa uneori lucrurile scapa de sub control. Am avut intalniri care au durat cel mult 15 minute si intalniri la care am stat cel putin 3 ore. De obicei daca ajungi sa petreci 3 ore cu un eventual client risti sa-l pierzi. Este un experiment testat pentru ca daca te imprietenesti deja se depaseste o limita care nu ar trebui depasita cand vine vorba de vanzari. Nu i se mai pare corect sa-i ceri bani si bineinteles ca vor creste si pretentiile, plus ca intervine si sentimentul de datorie reciproca….doar suntem amici, nu?

Semnezi cu el/ea dar in acelasi timp te poti trezi cu invitatii la nunta/botez sau zile de nastere. Da, mi se intampla.

Ii ascult pe clienti pentru ca de asta am doua urechi si o gura. Ii ascult si iar ii ascult insa daca nu se merita cu adevarat cred ca aceste intalniri ar trebui sa fie intr-un fel sau altul mai scurte.

Imi dau seama ca gresesc si fac tot posibilul sa separ prietenia de afaceri. Este un mix mult prea periculos care se poate intoarce impotriva noastra.

Am si un exemplu interesant. Acum o buna perioada de timp am ajutat un prieten sa dezvolte un site, fara niciun fel de pretentii – ca de obicei.

Dupa o perioada i-am cerut o favoare. Raspunsul lui a fost unul simplu: Afacerile sunt afaceri, prietenii sunt prieteni. Mi-a deschis putin ochii si m-a facut sa privesc din alt unghi prietenia si afacerile. Imi dau seama ca am gresit amestecandu-le si mai mult de atat am gresit ca  am cerut ceva in schimb. Pana la urma l-am ajutat din placere si nu pentru a primi vreun ajutor in schimb. As fi vrut sa pot sa ma supar pe ceea ce mi-a zis dar nu am putut pentru ca avea DREPTATE.

Complicate mai sunt caile prieteniei cand se intersecteaza cu afacerile.

sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published.