Monthly Archives: March 2013

…cum a fost la Social Media School

La sfarsitul lunii ianuarie am fost la a doua editie Social Media School – singurul training intensiv de SM. O sa incerc sa scriu cat mai mult in ideea in care vreti sa participati si ati vrea sa cititi o parere din partea cuiva care a fost prezent. Mi s-a intamplat sa fiu intrebata despre cum a fost la curs si daca l-as recomanda sau nu. Cu siguranta ar fi bine sa va las pe voi sa decideti daca sunteti sau nu pregatiti, daca stiti suficient de multe sau nu si sper ca tot ceea ce va voi spune va reprezenta un punct de la care sa plecati.

Prima impresie…

social media

Social Media School – o noua editie in aprilie 2013

A fost o experienta interesanta si cred ca as putea sa descriu totul precum un proces de defragmentare ( cred ca va aduceti aminte de vremea cand inca faceam asta pe vremuri). Cu alte cuvinte mi-am dat seama ca aveam multe goluri si cei doi profesori, Alex si Andrei, mi-au deschis ochii, m-au invatat lucruri faine si am putut structura altfel informatia.  Felul in care au expus prezentarile m-au determinat pe mine sa-mi fac ordine in ganduri, sa acumulez multe lucruri noi si sa plec incantata de la aceasta editie.  Sa nu mai zic ca in acea perioada a fost si ziua mea de nastere asa ca am un motiv in plus sa nu uit :).

Cand este urmatoarea editie Social Media School?

O noua editie a acestui training intensiv o sa inceapa pe 5 aprilie in Bucuresti si pe 21 martie in Cluj.  In Bucuresti o sa dureze 4 zile, la final de saptamana vineri si sambata cate 6 ore ( 9-15). Daca o sa fie in aceeasi locatie ca in ianuarie este fain pentru ca se ajunge repede de la metrou si este o zona centrala (Piata Victoriei) . Oricum in luna aprilie nu o sa aveti probleme cu ninsoarea sau frigul asa ca drumul va fi e.

La partea de program nu intru in detalii insa va invit sa cititi direct la ei pe site cum se impart informatiile pe zile – Program SM

Cum a fost?

Am inceput cu discutii legate de procesul decizional de vanzare si despre ceea ce se intampla in prezent in piata de media si digital. De asemenea, am filtrat putin informatiile si am punctat abordarea obiectivelor (smart) din business si social media. Andrei ne-a povestit si cateva trucuri despre cum sa scriem un text atragator pentru un landing page, cum sa-l testam  si cum sa alegem canalul potrivit pentru ceea ce vrem sa promovam si apoi sa vindem. Pe langa structura textului, am discutat chiar si despre disonanta cognitiva si despre modul in care userii pot influentati cand cumpara un produs. Imi amintesc ca, in ziua respectiva, primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns in fata calculatorului a fost sa dau un search pe google dupa cuvintele noi invatate. 🙂

Ca sa intelegem si mai bine Alex ne-a prezentat Pinterest si Instagram ( pentru fiecare am discutat avantaje si dezavantaje si am avut si cateva studii de caz – unul chiar din cadrul agentiei Spada). Pentru Pinterest un exemplu interesant este cel al companiei Sony si cel al celor de la Coriolan. Stiati ca Spada a fost prima agentie din Romania care a facut o campanie pe Pinterest? 🙂  Tot Alex ne-a povestit despre pagina de brand pe Facebook si despre felul in care o putem construi de la 0 pentru oamenii care chiar iubesc un brand (cred ca au fost peste 50 de slide-uri strict legate de constructia paginii de brand).

Andrei Rosca- Social Media School -Spada

Intr-o alta zi ne-a vizitat si Daniel Enache de la MediaIQ. El ne-a povestit despre un sistem foarte fain pentru monitorizarea brand-ului. Acest sistem ar trebui sa fie o unealta pentru orice brand care cunoaste cat de importanta este prezenta in online si in acelasi timp este constient de modul in care consumatorii pot fi influentati de o parere/zvon de pe internet. Pe langa cei trei ( Andrei, Alex si Daniel) au intervenit in prezentari Catalina si Daniel ( de la agentia Spada).

La fel de utile au fost si discutiile  despre: Instagram pentru companii (studii de caz si variante prin care acest cabal poate fi exploatat de o companie), forum-uri, slideshare (o resursa utila celor care vor sa incarce prezentari pe o platforma dedicata), generarea de lead-uri (contexte, bugete, puncte de colectare, tracking si optimizari ale bugetului), infografice, youtube, campanii pe bloguri sau aplicatii de Facebook (exemple, estimari de preturi). Apropo de Facebook recunosc ca dupa acest eveniment am citit pentru prima data termenii si conditiile. Desi initial imi era rusine pentru ca aveam impresia ca doar eu nu le-am citit, acum sunt sigura ca doar foarte putini oameni s-au uitat peste ele. De curand cei din echipa Spada s-au pus pe vanat nereguli pe paginile de facebook din Romania.

Am lucrat pe echipe, am facut impreuna planuri editoriale, ne-am contrazis productiv, am invatat, am cunoscut oameni noi, am ras, am evoluat si am plecat cu multe idei. O sa ma ghidez mai mult pe teste indiferent de ceea ce voi face, chiar daca o sa fie vorba de o campanie de ads pe Facebook sau una de castigare de noi lead-uri. Fara A/B testing nu vom putea intelege exact ce ii place celui care da click si intr-un final cumpara si nici nu vom putea sa masuram inteligent ROI-ul venit din canalele de Social media.

Mi-a placut ca au fost extrem de deschisi si au raspuns tuturor indiferent de problema intampinata. De putine ori vezi atat de multa deschidere din partea celor care predau un curs. E de tinut minte! Chiar s-a insistat pe intrebari si pe cat mai multe situatii particulare  din care sa putem invata.

Agentia Spada

O agentie de Social Media diferita.

La final am primit toate materialele pe email si toti participanti au fost adaugati intr-un grup pe Linkedin ( cred ca stiti deja tema grupului)

Daca vreti sa fiti printre primii care veti participa la urmatoarea editie va recomand sa intrati aici: socialmediaschool.ro si sa le trimiteti un e-mail. Daca acum in aprilie nu reusiti sa ajungeti cu siguranta Catalina o sa va treaca pe lista in asteptare si la urmatoarea editie veti putea fi printre participanti.

Pentru informatii suplimentare despre social media si dezvoltare personala va recomand sa urmariti blogul lui Andrei (www.andreirosca.ro) , cel al lui Alex ( www.marketing20.ro) si articolele scrise pe blogul Spada – www.blogulspada.ro

O mentiune importanta: Social media nu inseamna doar Facebook! Am simtit nevoia sa subliniez acest “amanunt” din cauza ca multi oameni m-au intrebat de ce am fost la un curs care sa ma invete despre Facebook…..

I-am laudat prea mult? Eh, asta e, daca merita, merita. As putea sa ma laud si eu cu diploma de ei dar nu este cazul inca. Prefer sa fac lucruri faine si sa va arat dupa.

Daca aveti intrebari suplimentare va raspund cu drag.

Acum la final va las sa va delectati privirea cu o scurta prezentare video. (apar si eu cu spatele:-) )

Social Media School from Spada on Vimeo.

 

…despre CEO Groupon

Scriu acest post pentru ca am trecut prin experienta reducerilor din Romania. M-am luptat cu cifre si oricat as fi vrut sa le fac un bine celor care cumparau cupoane trebuie sa recunosc ca la un moment dat am ajuns sa ma lupt cu o moara de vant. Este dificil sa gasesti un echilibru intre cumparatori, pret, cerere si calitatea oferita de cei care se promoveaza astfel. Oricat vrei sa faci totul perfect, atunci cand intermediezi ai senzatia ca mergi pe un lac inghetat care urmeaza sa se topeasca. Habar nu ai cand o sa te pacaleasca o simpla bucata de gheata.

Ai cifre, ai cumparatori fericiti dar nu pentru mult timp. Cifrele mari intr-o astfel de afacere trebuie administrate cu mare atentie insa pana sa ajungi la cifre este bine sa te axezi si pe intuitie.

Paradoxal regret ca am renuntat si in acelasi timp ma bucur. Mi-a fost imposibil sa lupt cu o piata intransformata in timp intr-o taraba din Obor. Nu toate siteurile sunt asa si cateva  au reusit sa se mentina la un nivel ridicat astfel incat sa nu decada prin vanzarea de servicii sau produse de o calitate putin spus indoielnica.Le poti numara pe degetele de la o mana.

Intamplator in aceasta perioada CEO Groupon a fost concediat si a lasat o scrisoare pentru angajati.

People of Groupon,

After four and a half intense and wonderful years as CEO of Groupon, I’ve decided that I’d like to spend more time with my family. Just kidding – I was fired today. If you’re wondering why… you haven’t been paying attention. From controversial metrics in our S1 to our material weakness to two quarters of missing our own expectations and a stock price that’s hovering around one quarter of our listing price, the events of the last year and a half speak for themselves. As CEO, I am accountable.

You are doing amazing things at Groupon, and you deserve the outside world to give you a second chance. I’m getting in the way of that. A fresh CEO earns you that chance. The board is aligned behind the strategy we’ve shared over the last few months, and I’ve never seen you working together more effectively as a global company – it’s time to give Groupon a relief valve from the public noise.

For those who are concerned about me, please don’t be — I love Groupon, and I’m terribly proud of what we’ve created. I’m OK with having failed at this part of the journey. If Groupon was Battletoads, it would be like I made it all the way to the Terra Tubes without dying on my first ever play through. I am so lucky to have had the opportunity to take the company this far with all of you. I’ll now take some time to decompress (FYI I’m looking for a good fat camp to lose my Groupon 40, if anyone has a suggestion), and then maybe I’ll figure out how to channel this experience into something productive.

If there’s one piece of wisdom that this simple pilgrim would like to impart upon you: have the courage to start with the customer. My biggest regrets are the moments that I let a lack of data override my intuition on what’s best for our customers. This leadership change gives you some breathing room to break bad habits and deliver sustainable customer happiness – don’t waste the opportunity!

I will miss you terribly.

Love,

Andrew”

sursa:The Atlantic