…pentru ca harta nu este teritoriul

Fiecare dintre noi ne raportam la realitate in functie de perceptiile noastre. Reusim sa raspundem la anumiti stimuli care ne influenteaza modul de a actiona sau gandi. Stiati ca perceptia asupra unui singur lucru poate fi influentata chiar si de greutatea pe care o avem?

Problema nu sta in realitate ci tine efectiv de harta ( sex, varsta, etnie, credinta, mediu inconjurator etc)

Mi-am amintit de acest principiu de NLP aseara cand am avut o discutie cu o fata din Siria referitor la relatii si la nunti.

Relatiile sunt aceleasi dar total diferite. Religia si mediul in care a trait o determina sa vada lucrurile dintr-o alta perspectiva. Nu o sa comentez modul in care ea isi traieste viata din simplul motiv pentru ca mi s-a parut a fi extrem de fericita. Empatia ne ajuta sa fim altfel si sa intelegem.

S-a casatorit la 16 ani. Viitorul sot urma sa vina sa le vada pe verisoarele ei pentru a-si alege viitoare sotie. Intamplarea a facut ca inainte de a  sosi la ei in vizita, el a sunat si ea i-a raspuns la telefon. Cand a ajuns in casa parintilor ei a intrebat cine este fata de la telefon pentru ca vocea i s-a parut a fi speciala.

Desi inca nu era de maritat el a cunoscut-o si a placut-o. Logodna a durat 8 luni si in acest timp s-au vazut de 4 ori. La a doua intalnire el i-a spus ca o iubeste si desi ea nu simtea acelasi lucru a stiut cu siguranta ca el este cel care ar trebui sa-i fie alaturi.

In mod normal in religia lor daca un barbat este atras de o femeie nu are voie sa o abordeze pe strada. O urmareste pana acasa si cere permisiunea parintilor de a o vedea in ideea unei relatii/nunti.

99% dintre femei au prima experienta sexuala dupa nunta. Totul este absolut normal si nici nu se gandesc sa locuiasca impreuna 10 ani pana sa se gandeasca la nunta.

Nunta lor a fost tinuta separat. Da, el a avut nunta cu barbatii si ea cu femeile. La final au vazut inregistrarile si s-au bucurat impreuna. Nu exista traditia “ciudata” de a oferi plic cu bani la masa.  Ma uitam la ea si la faptul ca aceasta traditie i se parea atat de stranie incat nicio secunda nu se putea identifica cu acest mod de a rasplati mirii.

La ei invitatii vin impreuna urmatoarele zile in vizita si le ofera mici daruri, de obicei aur. Nu se supara nimeni daca invitatii nu aduc un cadou si respectul este acelasi indiferent de ceea ce primesc.

Inainte de casatorie se semneaza un contract in care este mentionata o suma de bani oferita de sot pentru ea dar si o suma privita ca un fel de despagubire in cazul unui divort.

O priveam fascinata si nu am putut sa o contrazic cu nimic. Suntem oarecum la fel dar atat de diferite!

O persoana atat de simpla, plina de iubire si dornica sa invete lucruri noi nu am intalnit de mult. Si sa nu uit, cu adevarat indragostita de persoana pe care o vazuse de doar 4 ori inainte de nunta si alaturi de care implineste deja 3 ani de mariaj.

Ganditi-va putin la modul in care viata voastra influenteaza ceea ce vedeti. Nimic nu este mai real sau mai adevarat, totul tine de filtrele prin care trecem informatia . La un moment dat este interesant sa schimbam/adaptam filtrele (nu este usor!) si sa intelegem si alte aspecte ale vietii fie ca vorbim de o experienta anume, fie ca luam in calcul o nunta sau o relatie.